Funn av Rustningshanske i Bispevika

Arkeologene ved NIKU oppdaget et helt unikt funn under utgravingene i Bispevika og middelalderbyen i forbindelse med Follobaneprosjektet i Oslo. Funnet består av et “avtrykk i leira” av det som har vært en rustningshanske fra middelalderen og ble funnet på det som en gang var havbunnen 40 meter ut fra den såkalte “kongebrygge” i middelalderbyen Oslo. Selv om det aller meste av hansken har rustet bort, finnes det rester av jernplater og lameller mens avtrykk av både hansken og naglene er bevart i dette fantastiske funnet. Ved siden av hansken ble det også funnet en spenne.

Foto: Vilde Aardahl Aas

Arkeolog Håvard Hegdal forklarer at hansken neppe er mistet ved et uhell, da dette var et dyrt og verdifullt objekt og en eiendel man ville ha gjort mye for å hente opp igjen fra vannet og arkeologene er ganske sikre på at hansken har kommet fra en båt. Grunnen til at hansken har havnet og blitt liggende på havbunnen er imidlertid et mysterium, og Hegdal oppmuntrer folk til å komme med forslag. Det er også gjort andre funn på havbunnen utenfor middelalderbyen, bestående av våpen som dolker, sverd og en øks. NIKUs hypotese for hvorfor disse objektene har blitt kastet på havbunnen er at det kan ha vært en tollstasjon på havna og baserer dette på lignende funn andre steder i Europa hvor forbindelsen med fortolling er sikrere. Det er allerede tatt røntgen av leirklumpen som viser at det sannsynligvis befinner seg noe mer under overflaten. Hegdal håper også at når funnet blir levert inn til Kulturhistorisk Museum, vil det bli tatt en CT-skann som kan bidra til å innhente mer informasjon om funnet.

Slike hansker var vanligvis brukt av riddere og var en del av utrustningen til vedkommende. De finnes ofte i avbildninger på riddergraver fra og med 1300-tallet. Hanskene består av flere mindre deler, metallplater og nagler, og en indre lærhanske. Dette, sammen med hanskenes verdi, gjør at de svært sjeldent blir funnet av arkeologer. De aller fleste rustningshansker som finnes i dag eksisterer takket være at de er blitt tatt vare på som deler av våpensamlinger.

Saken er tidligere omtalt på forskning.no og NIKUs youtubekanal.

Forrige
Forrige

Levninger av to personer og "skatt" oppdaget i Pompeii