Tilbake til alle arrangementer

Dagstur med Middelalder-Oslo til Stubljan, oppgangssaga i Gjersjøelva og Maritas lokalhistoriske museum

Stubljan var en gang en av Norges største og mektigste herregårder, med omfattende landeiendommer på østsiden av Oslofjorden. Gården ble utskilt fra Nedre Ljan rundt 1600 og har navn etter sin første eier, lagmannen i Oslo, Christoffer Nilssøn Stub. På 1600- og 1700-tallet utviklet Stubljan seg til et omfattende gods, senere kjent som Ljansgodset, som forble i samme slekt fram til 1937. Hovedbygningen brant i 1913, men en paviljong fra 1700-tallet og det fredede gårds- og parkanlegget er fortsatt bevart.

Deltakerne får omvisning på eiendommen og høre historien om det gamle industrieventyret knyttet til trelast og vanndrevet industri langs Gjersjøelva.

Langs elva ligger en kopi av en 1600-talls oppgangssag – Gurisaga – som demonstreres i drift. I nærheten finnes også rester etter Norges eldste kjente saganlegg, fra før 1531.

I Langbygningen, opprinnelig bolig for sagbruksarbeidere, ligger i dag Maritas lokalhistoriske museum. Museet har utstillinger om Ljansgodsets historie, industrien i elvedalen, arbeiderkultur, håndverk, 2. verdenskrig og mer. Museet og ildsjelen bak, Marita Huseby, er tildelt Kulturvernrådet i Akershus sin kulturpris for 2024.

Lunsj: Enkel servering med sandwich fra Anne på landet, vaffel, kaffe og te.
Transport: Buss fra Operagata i Oslo kl. 10.00, retur ca. kl. 16.00.
Pris: 650 kr per person.
Påmelding: Send e-post til post@middelalder.no, merk e-posten TUR 7. JUNI, og oppgi fullt navn, e-postadresse og mobilnummer. Faktura sendes i etterkant.
OBS: Maks 40 plasser. Ved matallergier – glutenfri mat må medbringes selv.

https://www.middelalder.no/aktiviteter/medlemsturer/568-lordag-7-juni-2025-dagstur-til-stubljan-oppgangssaga-i-gjersjoelva-og-maritas-lokalhistoriske-museum

Forrige
Forrige
5. juni

Foredrag: Aina Margrethe Heen Pettersen - Nordsjøkontakter i vikingtid

Neste
Neste
10. juni

Lorenzo Maria Ciolfi: "The Medium is the Message": A Fairy-Tale Codex of Aesop from Medici Florence