1300 år gammel pil funnet ved Lendbreen
Secrets of The Ice fortsetter å finne imponerende godt bevarte funn i isen. Det siste er en nesten perfekt bevart pil funnet ved Lendbreen i Innlandet.
Pilen har blitt datert ut fra typologi da spissen har samme form som pilspisser funnet i graver fra 700 e.Kr. Secrets of The Ice har tidligere funnet piler med lignende pilspisser som har blitt datert til samme tid ut av radiokarbondateringer. Denne pilen er derimot bedre bevart enn noen andre oppdaget tidligere og ble funnet liggende på det gamle laget av is. Dette kan tyde på at smeltingen av ny is tidligere ikke har nådd dette laget og videre at pilen ikke har vært ute av isen siden den ble mistet for 1300 år siden. Pilen er, med unntak av fjærene, perfekt bervart og vil gi verdifull informasjon om hvordan piler ble laget og brukt i jernalderen.
Foto: Bilde av pilen lagt ut opå X av Secrets of The Ice
Lendbreen har tidligere vært et fjellpass hvor mennesker har beveget seg over fjellet. Funnene som kommer herfra viser at passet har vært brukt mellom 300-1500 e.Kr. med forhøyet aktivitet rundt år 1000. Breen ligger ved Lomseggen og dekker et område som ligger på 1690-1920 moh. Det har også vært gjort funn av en ski fra bronsealder, deler av sleder, gåstaver, bein og møkk etter hest samt hestesko, noe som altså vitner om passets betydning som en transportåre i jernalderen, men også at den har blitt brukt som en fjellovergang tidligere noe skien fra bronsealderen vitner om. I tillegg til dette er det også blitt funnet kleder, lærsko og andre tekstilobjekter. Funn av treobjekter tolket å være tenger, et redskap for å holde på plass fôr en vogn eller slede peker mot transport av nettopp fôr.
Figur: Kart over Lendbreen og omårdet, laget av Lars Holger Pilø (Pilø, Finstad og Barrett - Crossing the ice: an Iron Age to medieval mountain pass at Lendbreen, Norway)
Selv om det er gjort sporadiske funn fra bronsealder i Lendbreen, ser det ut til at det har vært et opphold i bruken av passet en periode etter dette. Rundt år 300 e.Kr. ser det ut til at det igjen er aktivitet da passet starter å bli brukt som transportåre. Området har også blitt brukt til jakt noe som kan fastslås gjennom funn av jaktpiler, slik som det seneste funnet, men det er også gjort et fantastisk funn av en skremmepinne, en stav med vimpel eller flagg festet til toppen for å lede reinsdyr. Tidligere funn som vitner om at området har blitt brukt til reinsdyr jakt fra bronsealder og frem til vikingtid. Denne typen aktivitet ser ut til å avta rundt år 1100.
Funnene i Lendbreen bidrar til å forstå hvordan folk bevget seg over og brukte fjellene og men gir også verdifull informasjon om fjellets sosioøkonomiske rolle for bosetningene i dalene rundt fjellet. Det kommer garantert flere spektakulære funn i fremtiden.
For å lese mer om Lendbreen les Secrets of the Ice sin rapport.